Χρόνια πολλά σε όλες τις βασίλισσες μαμάδες!

Χρόνια πολλά σε όλες τις βασίλισσες μαμάδες!

Με αφορμή την γιορτή της μητέρας θα ήθελα να σας πω δυο λόγια για την Βασίλισσα - Μαμά την μελισσών.


Η Βασίλισσα είναι η μητέρα και η αρχηγός όλου του πληθυσμού της αποικίας. Είναι ο κομψότερος κάτοικός της και το μοναδικό τέλειο θηλυκό του μελισσιού. Είναι το επίκεντρο της κυψέλης! Αποστολή της είναι η ωοτοκία και η διατήρηση της συνοχής και της οργάνωσης του μελισσιού.


Όταν η αποικία θεωρήσει αναγκαία τη δημιουργία νέας Βασίλισσας οι μέλισσες, ανάλογα με το αν θέλουν την αντικατάστασή της ή αν θέλουν να σμηνουργήσουν, ετοιμάζουν και τον αντίστοιχο αριθμό βασιλικών κελιών. Τα αυγά που επιλέχθηκαν να αποκτήσουν αυτή την τιμή, τρέφονται αποκλειστικά με Βασιλικό Πολτό και γι'αυτό το λόγο η Βασίλισσα έχει ολοκληρωμένο αναπαραγωγικό σύστημα, σε αντίθεση με τις εργάτριες μέλισσες, τα αυγά των οποίων τρέφονται μόνο τις τρεις πρώτες ημέρες τους με βασιλικό πολτό. Οι βασιλικές προνύμφες έχουν μεγαλύτερες ποσότητες νεανικής ορμόνης και αναπτύσσονται ταχύτερα (Robinson 1985, Winston 1987) και ενώ οι εργάτριες μέλισσες χρειάζονται 21 ημέρες να γίνουν τέλεια έντομα, η βασίλισσα χρειάζεται μόνο 16!


Αν δύο βασίλισσες γεννηθούν την ίδια στιγμή, θα ακολουθήσει η λεγόμενη βασιλική μάχη. Η πιο δυνατή Βασίλισσα θα επικρατήσει και θα αναλάβει τα καθήκοντά της μέσα στην κυψέλη. Οι μέλισσες θα την περιποιηθούν, θα την καθαρίσουν και θα την ετοιμάσουν για την γαμήλια πτήση της. Σε αυτή την πτήση θα γίνει η σύζευξη με τους κηφήνες. Πιθανότατα να μην επαρκεί η μία γαμήλια πτήση και να χρειαστεί άλλη μία η δύο φορές να την επαναλάβει, όμως έπειτα θα επιστρέψει στην κυψέλη για να μείνει εκεί και να αφιερωθεί στην αποστολή της, για το υπόλοιπο της ζωής της ή μέχρι να αποφασίσει το μελίσσι να σμηνουργήσει.


Μόλις επιστρέψει στην αποικία θα αρχίσει να ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τo να γεννά αυγά και να παράγει βασιλικές φερομόνες ώστε να διατηρηθεί η συνοχή και η οργάνωση του μελισσιού, τίποτε άλλο! Η "αυλή" της θα φροντίζει για όλα τα υπόλοιπα, θα την καθαρίζει, θα την περιποιείται, θα την ταϊζει αποκλειστικά με βασιλικό πολτό και θα μεταδίδει τις φερομόνες που εκκρίνει. Αρχικά θα γεννά μικρό αριθμό αυγών και σταδιακά θα αυξάνει για να φτάσει να γεννά έως 1.500 με 2000 αυγά το εικοσιτετράωρο.

Τη μεγάλη αυτή παραγωγικότητα η Βασίλισσα τη χρωστά στη διατροφή της με βασιλικό πολτό!
Είναι πράγματι αξιοθαύμαστος ο τρόπος με τον οποίο η "αυλή" της βασίλισσας την περιποιείται και την προστατεύει. Είναι η μαμά τους, η καρδιά και η ψυχή όλης της αποικίας και είναι αυτή η οποία θα διαιωνίσει το είδος. Αυτή είναι ο λόγος που υπάρχουν και ίσως, και ο λόγος που υπάρχουμε και εμείς......
Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλες τις Μαμάδες - Βασίλισσες! Δεν θα ήμασταν εδώ χωρίς αυτές.....