πρόπολη

Πρόπολη, το θαύμα της φύσης!

Χρησιμοποιώντας το μέλι των μελισσών δημιουργούμε προϊόντα που μας βοηθάνε να ζήσουμε μια βελτιωμένη ζωή. Έτσι, παράγουμε με την ίδια αγάπη και φροντίδα όλα όσα μας προσφέρουν απλόχερα: μέλι, γύρη, βασιλικό πολτό, κερί και πρόπολη. Ωστόσο, έχουμε μια ιδιαίτερη εκτίμηση στην πρόπολη γιατί πραγματικά είναι εντυπωσιακός ο τρόπος αλλά και ο λόγος που χρησιμοποιείται μέσα στην κυψέλη.

Μάθετε λοιπόν 4 πράγματα για την πρόπολη που ίσως δεν γνωρίζατε:

Η πρόπολη αποτελεί το ισχυρότερο αντιβιοτικό της φύσης!

Σήμερα διεθνώς η πρόπολη κρατάει το σοφό αυτό όνομα "propolis" θυμίζοντάς μας τις ιδιότητες της οι οποίες συντελούν: στην προφύλαξη και προστασία της κυψέλης-πόλης και των κατοίκων της από πάσης φύσεως εχθρούς. Η πρόπολη είναι πλούσια σε αμινοξέα, ιχνοστοιχεία, βιοφλαβίνες, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο, φώσφορο και ένα πλήθος άλλα άγνωστα συστατικά και ενώσεις, που εργάζονται σε συνέργεια δημιουργώντας αυτό το θαύμα της φύσης και των μελισσών!

Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε την πρόπολη ως φάρμακο!

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης ήταν γνωστές κατά την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, την χρησιμοποιούσε για φαρμακευτικούς, ιατρικούς και διατροφικούς σκοπούς και την συνιστούσε για την ίαση διαφόρων παθήσεων και πληγών όπως εσωτερικά και εξωτερικά έλκη, αποστήματα, έλκος κ.α… Σήμερα η πρόπολη χρησιμοποιείται ευρέως ως φάρμακο είτε ακατέργαστη στην αρχική της μορφή, είτε ως βάμμα.

Η πρόπολη είναι πηγή ανοσίας!

Η πρόπολη είναι μια εξελιγμένη ουσία που οι μέλισσες δημιουργούν όχι μόνο για να σφραγίσουν τυχόν ανοίγματα της κυψέλης τους αλλά και για να την προστατεύσουν από τους εν δυνάμει μικροβιακούς εχθρούς! Έχει ερευνητικά τεκμηριωθεί ότι η πρόπολη έχει αντιφλεγμονώδη, ανοσοποιητική και αντισταμινική δράση καθώς και πολλές αντι-μυκητιακές και αντι-ιικές ιδιότητες.

Οι μέλισσες χρησιμοποιούν την πρόπολη για ταρίχευση!

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι μέλισσες είναι πολύ εργατικές. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι είναι και πολύ καθαρές. Τους αρέσει να απομακρύνουν όλα τα σκουπίδια και τους εισβολείς από την κυψέλη γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν και οι μέλισσες- καθαρίστριες!

Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι εισβολείς που είναι μεγάλοι όπως η αχερόντια νυχτοπεταλούδα, η οποία είναι μεγάλος εχθρός των μελισσών. Την εξουδετερώνουν, αλλά δεν μπορούν να την απομακρύνουν γιατί απλά είναι πολύ μεγάλη! Σε αυτή την περίπτωση και θέλοντας να αποτρέψουν την σήψη για να μην δημιουργηθεί εστία μόλυνσης, την μουμιοποιούν. Απλώνουν λεπτά στρώματα πρόπολης γύρω από τον εχθρό και τον απομονώνουν για να διατηρήσουν την υπόλοιπη κυψέλη καθαρή από μικρόβια.

Καθώς οι ερευνητές θα μελετούν όλο και περισσότερο τις ιδιότητες και τις δράσεις της πρόπολης είμαστε σίγουροι ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε όλο και πιο πολλές ιατρικές εφαρμογές στην ζωή μας! Έως τότε we do as bees do!