πρόπολη

Η δική μου ιστορία για την πρόπολη!

Πρόπολη! Έχουν ειπωθεί τόσα πολλά και έχουν γραφτεί ακόμη περισσότερα! Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος και ειδικότερα μαμά που να μην έχει ακούσει για αυτήν. Αλλά τελικά πως μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε στην καθημερινή μας ζωή?

Όταν είδα για πρώτη φορά μια μελισσούλα να κουβαλά στα ποδαράκια της (καλαθάκια συλλογής γύρης!) την πρόπολη, ενθουσιάστηκα. Άρχισα λοιπόν να ψάχνω πληροφορίες για αυτήν και κατάλαβα ότι είχα στα χέρια μου ένα τόσο πολύτιμο δώρο που μου το πρόσφεραν απλόχερα οι μελισσούλες μου!

Αλλά πώς θα μπορούσα να την εντάξω στην καθημερινότητά μας? Με ποιό τρόπο θα το έδινα στην κόρη μου? Είναι ασφαλές ή όχι? Είναι μόνο για τον βήχα ή όχι? Μόνο για το παιδί ή και για μας? Είμαι και εγώ μια μαμά με τις ίδες ανησυχίες και τους ίδιους προβλημματισμούς με τις περισσότερες μαμάδες νομίζω. Έτσι λοιπόν άρχισα να την χρησιμοποιώ πειραματικά….στην αρχή. Η κόρη μου ήταν τριών χρονών τότε….

Η πρώτη της επαφή με την πρόπολη ήταν όταν εμφάνισε στοματίτιδα. Δεν είχε διάθεση να φάει και είχε μια μόνιμη γκρίνια από την ενόχληση. Ήταν πολύ μικρή για να της δώσω βάμμα και έπειτα από την προτροπή της παιδιάτρου μου (η οποία προέρχεται από μελισσοκομική οικογένεια!) της έδωσα ακατέργαστη πρόπολη στο μέγεθος μιας φακής για να την μασήσει ως τσίχλα….την κατάπιε αμέσως! Σοκαρίστικα! Λίγες ώρες αργότερα της έδωσα ένα ακόμη κομματάκι – τσίχλα από τις μελισσούλες! Το κράτησε για μισή ώρα στο στόμα της και αυτό ήταν! Ήταν βράδυ… Το επόμενο πρωί της είχε έρθει η διάθεση για φαγητό! Από τότε κάθε φορά που είχε βήχα ή φτέρνισμα της έδινα τσίχλα από τις μελισσούλες! Κάθε φορά που πηγαίναμε στην παιδική χαρά και έβαζε ότι έβρισκε στο στόμα της, πρίν κοιμηθεί της έδινα τσίχλα από τις μελισσούλες (για απολύμανση!) Ακόμη και όταν είχε ωτίτιδα εγώ της έδινα τσίχλα από τις μελισσούλες! Για τις γρατσουνιές και τα κοψίματα είχαμε το βάμμα.

Όταν άρχισε το νηπιαγωγείο άρχισα να της δίνω προληπτικά μερικές σταγόνες σχεδόν κάθε πρωί. Αρρώσταινε λιγότερο και όταν αρρώσταινε ήταν για 2 ημέρες το πολύ. Είχα καταφέρει να θωρακίσω τον οργανισμό της! Αργότερα ανακάλυψα το εξαιρετικό σιροπάκι για το βήχα φτιαγμένο από εμένα στο οποίο φυσικά έβαζα βάμμα πρόπολης!

Πειραματιστήκαμε και εγώ με τον Βασίλη. Για πολλά χρόνια είχα μόνιμα μια κορτιζονούχα αλοιφή στην τσάντα μου για τον επιχήλιο έρπητα. Κάποια στιγμή σκέφτηκα να δοκιμάσω το βάμμα πρόπολης. Πλέον ο έρπης ήταν θέμα 24ώρου! Το δοκίμασα και στις ενοχλητικές παρανυχίδες! Μία σταγόνα αρκεί, αλλά μόνο το βράδυ. Την ημέρα δεν έχει αποτελέσματα, πιστέψτε με το έχω δοκιμάσει. Το ίδιο ισχύει και για τα κοψίματα και τα καψίματα κατά την διάρκεια του μαγειρέματος. Είναι καλύτερα να βάλετε μερικές σταγόνες πρόπολης το βράδυ.

Ο Βασίλης σε περιόδους άγχους εμφάνιζε μικρές πληγές στο στόμα του, τις λεγόμενες άφθες. Χωρίς κορτιζονούχα αλοιφή δεν μπορούσε να ηρεμήσει. Το βάμμα πρόπολης είναι το μοναδικό σκεύασμα με το οποίο είχε ταχύτατη επούλωση των μικρών αυτών πληγών. Το δοκίμασε στα κοψίματα του ξυρίσματος. Αλλά και σε μεγαλύτερης κλίμακας κοψίματα, όπως το πριόνι, ήταν το ίδιο αποτελεσματικό.

Την είχαμε εντάξει στην ζωή μας. Έτσι απλά και ανώδυνα.

Ψάχνοντας να βρω τις ιδιότητες της πρόπολης έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο του κυρίου Μπίκου «Πρόπολις το θαύμα των μελισσών». Αυτό που βρήκα εκπληκτικά ενδιαφέρον σε αυτό το βιβλίο και ουσιαστικά μου κίνησε την περιέργεια να κάνω την δική μου προσωπική έρευνα είναι το εξής: η πρόπολη μπορεί να «λειτουργήσει» σαν κάτι παραπάνω από αντιβιοτικό. Μπορεί να γίνει πηγή ανοσίας...!!!

Ελπίζω να βρεις και εσύ τρόπους να χρησιμοποιήσεις την πρόπολη στην καθημερινότητά σου και αν θες μπορείς να τους μοιραστείς μαζί μου. Θα χαρώ πολύ!

Και αν σου δημιουργήθηκαν απορίες διαβάζοντας το άρθρο μου ή ακόμη και αν έχεις άλλες απορίες σχετικά με την πρόπολη επίσης θα χαρώ πολύ να τις κουβεντιάσουμε.

Με εκτίμηση,

Λένα