Μία άλλη εξήγηση, παράπλευρη ή συμπληρωματική προσφέρεται από την επίσης Σοβιετική επιστήμονα K.A. Kuzmina, η οποία σε επιστημονική ανακοίνωσή της περιγράφει την πρόπολη ως έχουσα τονωτικό και δυναμωτικό χαρακτήρα στο σώμα, γιατί υπό την επίρρειά της η δύναμη της φαγοκύτωσης αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Το περιεχόμενο της προπερδίνης, της πρωτείνης αυτής, που καταπολεμά τους ιούς, αρχίζει να υπάρχει μέσα στο αίμα!
Να και ένα απλό παράδειγμα επί των ανωτέρω: Όταν ένας μολυντικός ιός έγινε επιδημία στο Σαράγεβο, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ο Δρ.Izer Osmanagic του Πανεπιστημίου της πόλης, διάλεξε 85 καθηγητές και φοιτητές, που δεν είχαν συμπτώματα γρίππης, αλλά επειδή είχαν καθημερινή επαφή με τόσους πολλούς ανθρώπους, ο κίνδυνος να μολυνθούν ήταν μεγάλος. Προσπάθησε λοιπόν να τους καταστήσει απρόσβλητους δίνοντας στον καθένα πρόπολη με μέλι σε δόση ένα κουταλάκι του γλυκού κάθε μέρα επί 40-50 ημέρες. Από όλη την ομάδα αυτή μόνο ένα 9% μολύνθηκε, ενώ από τους υπόλοιπους όλοι παρέμειναν υγιείς . Τούτο καταδεικνύει ότι η πρόπολη μπορεί να «λειτουργήσει» σαν κάτι παραπάνω από αντιβιωτικό. Μπορεί να είναι πηγή ανοσίας...
Αλλά και σε ελαφρύτερες περιπτώσεις η πρόπολη έρχεται πάντα αρωγός, όπως:
- Φαρυγγίτιδα: Μερικές σταγόνες πρόπολης και λεμονιού σε ένα κουτάλι της σούπας χλιαρό νερό είναι αρκετές να μαλακώσουν τον φάρυγγα.
- Αναπνευστικές διαταραχές: Για ένα ερεθισμένο λαιμό ή έναν επίμονο βήχα συνδύασε μερικές σταγόνες πρόπολης με μέλι και πρόσθεσε τσάι από βότανα. Πίνε πολλές φορές την ημέρα . Αποτέλεσμα : απαλύνει τον ερεθισμό του λαιμού και μειώνει τον επίμονο βήχα.
-
Ρινικό φράξιμο: Μερικές σταγόνες πρόπολης σε χλιαρό τσάι του βουνού, τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα, καταπολεμά ρινικές μολύνσεις, μειώνει ρινικές εκκρίσεις, καθαρίζει της φραγμένες αναπνευστικές διόδους και επιτρέπει υγιεινή και εύκολη αναπνοή.
Από το βιβλίο «Πρόπολις το θαύμα των μελισσών», Θανάσης Αριστ. Μπίκος, Γεωπόνος