βασιλικός πολτός

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τον Βασιλικό Πολτό

Σαν μελισσοκόμος που παράγει εδώ και αρκετά χρόνια Βασιλικό Πολτό δεν μπορώ να μην σας μιλήσω γι΄αυτόν και φυσικά δεν μπορώ να σας κρύψω το αίσθημα έκστασης που νιώθω κάθε φορά που βρίσκομαι σ΄αυτή την διαδικασία.

 

Δείτε τον Ελληνικό Βασιλικό Πολτό Δικής μας Παραγωγής


Ο Βασιλικός Πολτός είναι η φυσική παχύρρευστη, βιολογική ουσία που παράγουν οι νεαρές εργάτριες μέλισσες και χρησιμεύει για την αποκλειστική διατροφή της βασίλισσας. Αυτό το υπόλευκο γαλακτώδες υποκατάστατο που παράγεται από τις μέλισσες, είναι η μοναδική τροφή της βασίλισσας. Σημειώνεται εδώ ότι οι βασίλισσες μέλισσες δεν γεννιούνται αλλά γίνονται. Ζουν αποκλειστικά από τον βασιλικό πολτό και σε αυτόν οφείλουν το μεγάλο μέγεθος, τη γονιμότητα και τη μακροβιότητά τους.
Οι τροφοί-μέλισσες (δηλαδή οι μέλισσες που τρέφουν τα μικρά σκουλήκια πριν γίνουν νύμφες), αφού φάνε μέλι και γύρη και τα επεξεργαστούν σε ειδικούς αδένες που βρίσκονται στο φάρυγγά τους, παράγουν αυτό τον πολτό που μοιάζει με κρέμα.
Επομένως, κατανοεί κανείς το λόγο που ονομάστηκε βασιλικός, μια και με αυτόν τρέφεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής της η βασίλισσα-μέλισσα. Η γεύση του βασιλικού πολτού είναι υπόξινη, ελαφρά καυστική και το χρώμα του υποκίτρινο-υπόλευκο.
Σύσταση βασιλικού πολτού
Καταναλώνοντας η μέλισσα μέλι και γύρη, παίρνει όλα τα συστατικά τους. Με την επεξεργασία τους στους αδένες της, το τελικό προϊόν έχει ακόμη περισσότερα. Οι αναλύσεις που έχουν γίνει έδειξαν ότι ο μέσος όρος των κυριότερων συστατικών του είναι: υγρασία 67%, πρωτεΐνες 15,5%, σάκχαρα 12,5%, λιπαρές ουσίες 4% και τέφρα 1%.
Αυτό, όμως, που δίνει τις εκπληκτικές ιδιότητες στο βασιλικό πολτό είναι η αφθονία σε βιταμίνες και ιδιαίτερα αυτές του συμπλέγματος Β, που είναι καθοριστικές για την καλή λειτουργία όχι μόνο του νευρικού μας συστήματος αλλά ολόκληρου του οργανισμού.
Χρήσεις και θεραπευτικές δράσεις
Ο βασιλικός πολτός δεν είναι θαυματουργή πανάκεια. Το κλειδί για να καταλάβει κανείς πως είναι δυνατόν να δρα με φαινομενικά αντίθετους τρόπους (αφενός να βοηθά άτομα με αϋπνία και αφετέρου άτομα που υποφέρουν από κόπωση να μην αποκοιμούνται), είναι να τον θεωρήσει σαν έναν καταλύτη που προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό και με αυτόν τον τρόπο εξισορροπεί τη λειτουργία του και βελτιώνει το μεταβολισμό.
Εκείνο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι το υγιές και ισορροπημένο ανθρώπινο σώμα είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική αυτό-θεραπευόμενη μονάδα. Τα προβλήματα αρχίζουν να εμφανίζονται όταν διαταραχθεί αυτή η χημική ισορροπία.
Τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα αλλά αυτό δεν εξαλείφει το αίτιο που το προκάλεσε. Μια φυσική θεραπεία είναι να επανέλθει το σώμα σε μια σωστή ισορροπία, χρησιμοποιώντας ένα διατροφικό συμπλήρωμα. Φυσικό συμπλήρωμα είναι ο βασιλικός πολτός, αν και σημαντικά πιο ακριβός από τα κοινά συμπληρώματα που διατίθενται στα φαρμακεία.
Έχει αποδειχτεί ότι είναι η πλουσιότερη υγιεινή τροφή της φύσης. Επιδρά θετικά στον μεταβολισμό, στην ανάπτυξη και τη μακροζωία. Ρυθμίζει και εξισορροπεί τις λειτουργίες του οργανισμού, οξυγονώνει τα κύτταρα και αυξάνει τη φυσική αντίσταση στις εξωτερικές προσβολές αλλά και στις εσωτερικές ανωμαλίες.
Αυξάνει τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις, τονώνει τη μνήμη, την αντοχή, την γονιμότητα και τη σεξουαλική απόδοση.
Τα παιδιά μπορούν να βρουν έναν ισχυρό σύμμαχο καθώς βοηθά καταλητικά σε περιπτώσεις αναιμίας, καθυστέρησης στην ανάπτυξη, προετοιμασίας εξετάσεων καθώς και στην ανάρρωση.
Για τους ενήλικες οι ενδείξεις χρήσης του βασιλικού πολτού είναι αρκετά μακροσκελής. Κάποιες ενδεικτικές είναι:

 • για την πρόληψη εποχιακών ιώσεων
 • κατά της κατάθλιψης, άγχους, στρες
 • κατά της ανικανότητας και της στειρότητας
 • κατά της κόπωσης
 • κατά της ασθένειας του Parkinson
 • κατά της ασθένειας του Alzheimer
 • κατά της υπέρτασης
 • κατά του σακχαρώδη διαβήτη
 • στα γηρατειά
 • πιθανόν αντικαρκινική δράση
 • ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος-αντιμικροβιακή δράση (κυρίως έναντι στρεπτόκοκκων, σταφυλόκοκκων και Ε.coli, bacilli coli)
 • μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου
 • βελτιώνει το άσθμα
 • τόνωση και ενδυνάμωση του δέρματος (λόγω του κολλαγόνου που περιέχει-μείωση ρυτίδων) και του τριχωτού της κεφαλής
 • προσφέρει αναβολική υποστήριξη με αποτέλεσμα την αθλητική απόδοση (αυξημένη ενέργεια, αντοχή και φυσική δύναμη)
 • μειώνει αλλεργικά συμπτώματα άλλων αιτιών
Ο βασιλικός πολτός επομένως μπορεί να δώσει ότι καλύτερο από τη φύση χωρίς παρενέργειες. Οι εξαιρετικά πολλές θεραπευτικές ιδιότητές του τον καθιστούν μια ουσία με αξία ανεκτίμητη για τον άνθρωπο σε μια εποχή διατροφικών ελλείψεων αν και μέσα στην αφθονία.
Έτσι δουλεύοντας και παράγοντας το βασιλικό πολτό δε μπορεί κανείς παρά να θαυμάσει το τελειότερο ίσως φυσικό εργαστήρι στην πλάση, μήκους το πολύ ενός εκατοστού και να μην υποκλιθεί σ΄αυτό το θαυμαστό πλάσμα, τη μέλισσα.
Φρέσκος Ελληνικός Βασιλικός Πολτός Παραγωγής Μας
Επειδή η παραγόμενη ποσότητα ελληνικού βασιλικού πολτού είναι πολύ μικρή (περίπου το 2% της διακινούμενης ποσότητας ετησίως!!) θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην πληρώνουμε τον εισαγόμενο πολτό για ελληνικό. Ο ελληνικός βασιλικός πολτός διαφέρει στην σύσταση, στην γεύση αλλά και στο χρώμα. Έχει λαμπερό άσπρο, ελαφρά υποκίτρινο χρώμα και όσο πιο λαμπερό είναι το χρώμα του τόσο πιο φρέσκος είναι. Συντηρείται αποκλειστικά στην κατάψυξη ( -20 C ) για τουλάχιστον ένα χρόνο. Το βαζάκι των 10γρ που καταναλώνουμε φυλάσσεται στο ψυγείο για τουλάχιστον 3-4 μήνες.