μέλι δάσους

Ποιό είναι το καλύτερο μέλι;


Ποιό είναι το καλύτερο μέλι; Μια ερώτηση που ταλαιπωρεί όλους τους καταναλωτές.... Είναι όμως ώρα να μπουν τα πράγματα στην θέση τους και σαν μελισσοκόμος σας απαντώ:
Όλα τα μέλια που παράγουν οι μέλισσες είναι καλά, έχουν περίπου τα ίδια θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την υγεία μας καθώς η βιολογική τους αξία έγκειται τόσο στη διαιτητική αξία που έχουν για τον ανθρώπινο οργανισμό όσο και στην αντιβακτηριακή, στη μυκοστατική και την αντιοξειδωτική τους δράση. Διαφέρουν μόνο στην γεύση. Όπως είναι φυσικό, σε άλλους αρέσουν τα πευκόμελα και σε άλλους τα ανθόμελα.
Ποιό χρώμα μελιού να προτιμώ;
Τα ανοιχτόχρωμα μέλια έχουν συνήθως καλύτερο άρωμα ενώ τα σκουρόχρωμα διαθέτουν υψηλότερη θρεπτική αξία, όσον αφορά τα μεταλλικά στοιχεία (ιχνοστοιχεία) όπως το κάλιο, το νάτριο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος κ.α.
Χαλά το μέλι όταν κρυσταλλώσει;
Η τόσο παρεξηγημένη κρυστάλλωση είναι μια φυσική ιδιότητα του μελιού η οποία σχετίζεται αποκλειστικά με τη σύνθεση του. Μέλια πλούσια σε φυσική περιεκτικότητα σε γλυκόζη (βαμβακόμελο, ερείκης, πορτοκαλιάς) κρυσταλλώνουν σε 1-3 μήνες. Μέλια φτωχά σε φυσική περιεκτικότητα σε γλυκόζη δεν κρυσταλλώνουν ή κρυσταλλώνουν μετά από χρόνια (έλατο, πεύκο).
Όταν ένα μέλι κρυσταλλώσει ΔΕΝ ΧΑΛΑΕΙ. Μπορεί να παραμείνει έτσι για χρόνια. Επίσης, η κρυστάλλωση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση δείκτη νοθείας ή αγνότητας του μελιού. Ένα νοθευμένο μέλι μπορεί να κρυσταλλώσει ή να παραμείνει ρευστό ανάλογα με τα σάκχαρα που περιέχει.
Τί θα πρέπει να προσέχω όταν αγοράζω μέλι;
Αυτό που πάντα θα πρέπει να προσέχετε είναι η ετικέτα. Θα πρέπει να αναγράφεται η λέξη ΜΕΛΙ, ότι είναι ελληνικό, από ποιόν συσκευάζεται καθώς και εάν είναι παραγωγός μελισσοκόμος ή έμπορος συσκευαστής. Η ένδειξη ΜΙΓΜΑ ΜΕΛΙΩΝ ή ΕΚΤΟΣ ΕΚ σημαίνει ΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ.
Η συμβουλή μου σαν μελισσοκόμος είναι να επιλέγετε το μέλι σας από παραγωγούς μελισσοκόμους. Τα μέλια τους είναι ανώτερης ποιότητας καθώς δεν περνούν από τη διαδικασία της επεξεργασίας και της τυποποίησης. Επιπλέον, ιδιαίτερη προτίμηση δείχνουμε προς το ελληνικό μέλι καθώς είναι αποδεδειγμένα υψηλότερης θρεπτικής αξίας από τα εισαγόμενα που κατά κανόνα αποτελούνται από φθηνό και υποβαθμισμένο μέλι το οποίο και αποδίδει μεγαλύτερα κέρδη στους εισαγωγείς.
Να εμπιστεύεστε τον Έλληνα μελισσοκόμο και το επώνυμο ελληνικό μέλι!